19 Aralık 2008 Cuma

Bu genelgeyi geri çekin

İmam Hatiplerin ‘Anadolu’sunu kaldıran MEB genelgesi, herkesi büyük endişeye sevk etti.

Bu genelgeyi geri çekin

Milli Eğitim Bakanlığı’nın lise türlerini 79’dan 15’e indiren ve 'Anadolu’ İmam Hatip Liselerinin ‘Anadolu’ ismini kaldırarak sadece İmam Hatip Lisesine dönüştürülmesini öngören genelgesi, Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Bakan Hüseyin Çelik imzalı ve 4 Aralık 2008 tarihli genelge nedeniyle ülke genelindeki Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde okuyan öğrenci ve aileleri büyük bir endişeye kapıldı.
Ülkenin geleceğine katkı sağlıyorlar
Eğitim-Bir-Sen Basın Yayın Sekreteri Hıdır Yıldırım, İmam Hatip Liseleri’nden yetişen öğrencilerin hem toplumsal hayatta hem de bürokratik aşamalarda görev almalarının ülkenin geleceğine olumlu katkısı olduğu düşüncesini taşıdıklarını söyleyerek, “Bu okulların geleceğinin bilhassa garanti altına alınmasını istiyoruz” dedi.
Başarılı oldukları için tercih ediliyorlar
Timav Başkanı Ahmet Ağırbaşlı, “Buralarda başarı daha fazla olduğu için tercih ediliyor. Şu an ismi değiştirilebilir ama zamanla normal İmam Hatip Liseleri’ni de kaldırabilirler. İsmin değişmesi önemli değil ama yeni bir sürecin ilk adımı olduğunu düşünüyoruz. Genelgenin geri çekilmesi için girişimlerde bulunacağız” diyerek tepki gösterdi.
Ebubekir Gülüm/Ahmet Açıkay Ankara
Milli Eğitim Bakanlığı tepkiler üzerine genelgenin sadece tabela değişiklikten ibaret olduğunu savunurken, İmam Hatipli dernek ve vakıflar ise hemen Ankara’yı telefon ve mesaj yağmuruna tuttu. Bazı sivil toplum örgütleri Başbakan Erdoğan ve Bakan Çelik ile görüşmek için randevu talebinde bulundular.
Öte yandan söz konusu genelge Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından 4 Aralık 2008 ve 1608 sayısı ile tüm illere gönderildi. ‘Ortaöğretimde Okul Çeşitliliğinin Azaltılması’ konulu genelgenin 1.maddesinin (f) başlığı altında şu ifadeler yer alıyor: “ … f) Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyetini sürdüren imam hatip lisesi ve Anadolu imam hatip lisesinin “İmam Hatip Lisesi” adı altında birleştirilerek 2 okul çeşidinin 1 ‘e indirilmesi,…”.
TİMAV: Geri çekilmeli
Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Genel Başkanı Ahmet Ağırbaşlı, Anadolu liselerinin diğer tüm okullarda var olduğunu söyleyerek, böyle bir uygulamanın İmam Hatip’lerde olmasını sakıncalı ve yanlış olduğunu kaydetti. Eğitim-Bir- Sen Genel Basın Yayın Sekreteri Hıdır Yıldırım, İmam Hatip Liseleri’nden yetişen öğrencilerin hem toplumsal hayatta hem de bürokratik aşamalarda görev almalarının ülkenin geleceğine olumlu katkısı olduğu düşüncesini taşıdıklarını söyleyerek, “Bu okulların geleceğinin bilhassa garanti altına alınmasını istiyoruz” dedi.
ÖĞDER: Eğitim sisteminde kaosa neden olur
Genelgeyi değerlendiren ÖĞDER Genel Başkanı İsmail H. Akkiraz, gelişmiş ülkelerde eğitim sistemi ve kurumları ile fazla oynanmadığını belirterek, “Bizim eğitim sistemimizde, yaklaşık 50 yıldan beri her gelen bakan hatta bürokrat değişikliğinden sonra sistemin milli olma özü de dahil olmak üzere çeşitli değişikliklere gidilmesi bir gelenek haline gelmiştir. Burada lise türlerinin azaltılmasından ziyade meseleye bu açıdan bakmak önümüzü görmemiz bakımından önemlidir” dedi.
Bu değişikliklerin Türkiye’de kaliteli bir eğitimin verilmesinin önünde en büyük engel olduğunu kaydeden Akkiraz, “Türkiye’de eğitimin kalitesinin artırılması bakımından Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri gibi farklı kurumların sisteme sağladığı katkı ortadayken bunlardan vazgeçilip tekrar eskiye dönülmesi, eğitim sistemimizin kaosa sürüklenmesinden başka bir işe yaramayacaktır” dedi.
Onun için bakanlığın, liselerin türlerinin azaltılmasının yanında önce ahlak ve maneviyat anlayışına göre şuurlu nesillerin yetişmesi yolunda atacağı adımların önemli olacağını belirten Akkiraz, “Bakanlık şekil değişiklikleriyle uğraşacağına, eğitimin kalitesinin artırılması konusunda köklü adımlar atmalıdır. Bunu ülkemiz ve geleceğimiz açısından daha önemli görüyoruz. Eğitim sistemimizi AB ve ırkçı emperyalizmin dayatmalarından kurtarıp millileştirilmesi, ülkemize en büyük hizmet olacaktır” diye konuştu.
Bakanlık: Sadece tabela değişecek
Milli Eğitim Bakanlığı ise, kendisini savundu. Bakanlıktaki üst düzey bir bürokrat yapılan şeyin sadece tabela değişikliğinden ibaret olduğunu söyleyerek, “Burada yapılan şey şudur. 82 okul türü bulunuyor. Bu 15 türe indirildi. Hükümetin eylem planında da var. Anadolu İmam Hatip Liselerinin sadece İmam Hatip Liselerine dönüştürülmesi kesinlikle söz konusu değil. Sadece tabela imam hatip lisesi olacak” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı ise, kendisini savundu. Bakanlıktaki üst düzey bir bürokrat yapılan şeyin sadece tabela değişikliğinden ibaret olduğunu söyleyerek, “ Burada yapılan şey şudur. 82 tür okul türü bulunuyor. Bu 15 türe indirildi. Hükümetin eylem planında da var. Anadolu imam hatip liselerinin sadece imam hatip liselerine dönüştürülmesi kesinlikle söz konusu değil. Sadece tabela imam hatip lisesi olacak” dedi. Aynı bürokrat, ismi İmam Hatip olmasına rağmen okulda Anadolu programı uygulanmaya devam edeceğini belirterek, “Anadolu imam hatipler devam ediyor. Seçme öğrenci almaya devam ediyor. Avantajları devam ediyor, değişen hiçbir şey yok. Bu yanlış algılamayı düzeltmek isterim” diye savundu.

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR