14 Aralık 2008 Pazar

REŞAT NURİ GÜLTEKİN ve YAPRAK DÖKÜMÜ

REŞAT NURİ GÜLTEKİN ve YAPRAK DÖKÜMÜ
Çağdaş Türk Edebiyatının meşhur roman, hikaye ve tiyatro yazarı.
1889 da İstanbul’da doğmuştur. Çocukluk yılları Askeri Dr. olan babasının yanında Anadolu kasabalarında geçmiştir.
Eserlerinde gayesini açıkça belirtmektedir. Bütün romanlarda cemiyeti ve sosyal yapıyı, nesiller arasındaki farkı ele almıştır. Türk Edebiyatında romana damgasını vurmuş yazar olarak telakki edilmektedir.
Yüksek öğrenimini İstanbul Darü’lfunun Edebiyat bölümünde tamamladı. Öğretmenlik, Müdürlük ve Müfettişlik yaptı
1939-1943 yıllarında Çanakkale millet vekili oldu. 1954’deemekliye ayrıldı.7 aralık 1956’davefat etti. Mezarı Karacaahmet’tedir.
ESERLERİ
•HATIRALARI: Anadolu Notları, Paris Hatıraları.
•HİKAYELERİ: Sönmüş Yıldızlar, Olağan İşler, Tanrı Misafiri, Leyla İle Mecnun.
•ROMANLARI:Çalı Kuşu, Damga, Gizli El, Yeşil Gece, Acımak, Yaprak Dökümü, Eski Hastalık, Ateş Gecesi, Miskinler Teknesi, Kan Davası.
•TİYATROLARI: Taş Parçası, Hançer, Eski Şarkı, Yaprak Dökümü, Tanrı Dağı, Ziyafeti, Hülleci, Bir Köy Öğretmeni, Balıkesir Muhasebecisi.
2-KAHRAMANLAR
Ali Rıza Bey, Hayriye Hanım, Şevket, Fikret, Leyla, Necla, Ayşe, Ferhunde.
3-ANA DÜŞÜNCESİ
Memur maşıyla ailesini geçindirmeye yarayan Ali Rıza Bey’in ahlak düşkünlüğü yüzünden işinden kovulup evinde bir gölgeden farksız boş boş dolanmasını anlatan bir roman.
4-ÖZET
Yazar, Yaprak Dökümünde; bir memur olan Ali Rıza Bey’in ailesinin gelir darlığı çektiğini anlatmaktadır.
Evde Ali Rıza Bey’i hiçbir şeye saymayan Necla ve Leyla adındaki kızları eline geçen parayı ziyan ediyorlardı. Aile fertleri geçim sıkıntısı çekerken onlar bütün parayı eğlencede, giyimde ve yiyip içmede harcıyorlardı. Bu duruma aile bireylerinden karşı çıkan olmuyorlardı.
Babaları Ali Rıza Bey ahlak düşkünlüğü içinde parçalanıp kahroluyordu. İşinden ise ahlak düşkünlüğü yüzünden kovulmuştu.
Ali Rıza Bey’in ailede en çok sevdiği ve önem verdiği kişi olan oğlu Şevket babasını derin yerinden yaralamıştı. Çünkü; şevket evli bir kadınla beraber oluyordu. Bu durum ise Ali Rıza Bey’i mahvediyordu.ilk başlarda izin vermemiştir. Ama daha sonra izin vermeye mecbur kalmıştır.
Karısı olan Hayriye Hanım ise ancak başı dertte olduğu zaman yani paraya ihtiyacı olduğu zaman kocası adam yerine koyuyordu. Ona yağcılıklar yapıyor ve ikna etmeye çalışıyordu. Ali Rıza Bey ise karısından nefret edecek duruma gelmişti.
Birde Ayşe adında küçük bir kızı vardı. Olaylara her zaman boş gözle bakan ve herşeye seyirci olan bir kızdı.
Oğlu Şevket’ in evlendiği kadın Ferhunde tam Leyla ile Necla’ ya göre bir yengeydi.bir birleriyle çok iyi anlaşıyorlardı. Ferhunde aynı görümceleri gibi açık fikirli,cesur ve hilekar bir kadındı.kızlar ise böyle bir yengeye sahip oldukları için çok memnunlardı.çünkü babaları eski kafalı bir ihtiyar, anneleri aciz bir kadın,şevket ise yenilik ve eğlence taraftarı değildi. Bunun için her gece eğlence yapıp bütün parayı harcıyolardı.
5-KİTABI TANIMAK: İnkılap Kitapevi Yayınlarına aittir. Dizgi: Mr. Pamukçuoğlu , Kapak: Ümit Kıvanç, Baskı: ANKA Basım, REŞAT NURİ GÜLTEKİN DİZİSİ:23

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR