22 Ekim 2008 Çarşamba

Cumhuriyet Konulu Kompozisyon örneği ve bayram konuşması örnekleri

CUMHURİYET’İN İLAN EDİLİŞİ 84. YILINDA

Ey ana toprağı,Ey Anadolu !
Açıldı önünde terakki yolu
Hamdolsun her yanın bereket dolu
Cennette bir yeşil meydan gibisin.
Halit Fahri OZANSOY
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Milletine en büyük hediyesi olan “Cumhuriyet” 81 yıl önce bugün ilan edilmişti.
28 Ekim gecesi Atatürk Çankaya'da kendisine misafir olan arkadaşlarına Cumhuriyet'i ilan etmenin zamanı geldiğini bildiriyor. Bunun için anayasada değişiklik yapmak gerektiğini açıklıyordu.
1923 yılının Ekim ayının yirmi dokuzuncu günü Pazartesi sabahı güneşli bir hava vardı. İnsanlar sel gibi meclise doğru akıyordu. Kalpaklı, başlıklı, fesli erkekler ve bunların arasında kadınlar, meclisin karşısındaki Millet Bahçesi'ne meydana toplanmışlardı.
Türkiye Devleti’nin rejiminin cumhuriyet olduğunu belirleyen değişiklik oy birliği ile kabul edildi. Saat sekiz buçuktu. Bu dakikadan itibaren Türkiye Devleti'nin adı Cumhuriyet olmuştu. Ve meclisten “Yaşasın Cumhuriyet” sesleri yankılandı.
Türkiye Cumhuriyeti, binlerce yıllık devlet tecrübesi olan büyük milletimizin eseridir.
Cumhuriyet,egemenliğin kayıtsız şartsız millete verilmesinin ve milli iradenin üstünde hiçbir güç kabul edilmemesinin adıdır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ey yükselen yeni nesil,gelecek sizsiniz,cumhuriyeti biz kurduk,siz devam edeceksiniz.” sözünde dediği gibi bu toprakların evlatlarına
büyük görevler düşmektedir.
Milletçe daha nice mutlu günlere ve bayramlara ulaşmak dileğiyle…

Saygılarımla


Halil AKPINAR
Buharkent ÇPL Türk Dili Edebiyat Öğretmeni

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR