22 Ekim 2008 Çarşamba

Cumhuriyet Konulu Kompozisyon Örneği

ÇİÇEKLERİN EN GÜZELİ


Uzaklardan parlayan bir yıldız gibi parlak, bir ceylan gibi temiz Anadolu topraklarında hiç arkamıza bakmadan korkusuzca savaştık ölümün pençesinde.

Kararlıydık bu toprakları kurtaracaktık Evet, kurtaracaktık düşmanın elinden Türk anaları fedakârlık yapıp bugün için yetiştirdikleri fidanlarını cephelere yolladılar. Artık hür olmak istiyorduk. Çaresiz kalmış Türk askerine o fedakâr analar kudret vererek savaştık o günlerde. O kışta kıyamette kar, kış, soğuk, çamur demeden cepheye cepheye cephane götüren analar bir yandan haykırıyorlardı;”Ak sütüm helal olsun. Ya şehit ol ya gazi?”

O karanlık yağmurlu havadan sonra sabaha karşı gün doğmuş, yeryüzüne göz kırparak gülümsüyordu güneş. Cumhuriyet çiçeği yavaş yavaş açmaya başlıyordu. Cumhuriyet; doğrudan millet egemenliğine dayanan, halkımızın oyu ile belirlenen devlet şekline denilmektedir.O olmasaydı devleti temsil eden padişah ülkeyi yönetecekti.Ayrıca cumhuriyet rejimi toplumumuza sayısız yararlar sağlamıştır.En başta demokrasiyi geliştirmiş,eşitliği sağlamış,hak ve hürriyeti güvence altına almıştır.

Bugün milletçe sahip olduğumuz birçok yenilik cumhuriyetle sağlanmıştır. En önemlisi çağdaşlık suyundan içince çiçeklerin en güzeli olan bu cumhuriyet çiçeği daha da açtı ve etrafa güzel kokular vererek yükseldi. Adını tüm dünyaya duyurmayı başardı.

O zaman o çiçeğin bekçileri olarak cumhuriyeti bir gün değil bir ömür boyu yaşatmalı ve korumalıyız.
Cumhuriyet kavramının içinin ne ile doldurulduğu da önemlidir.Ama bu cümleyi açarsak çok sayfalar da yazmak gerekir.Adalet en önemli konudur bir devlet yönetiminde yoksa adı cumhuriyet olup diktatörlükle yönetilen ülkelerde var.Ama krallık olup demokrasinin de olduğu ülkeler var.

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR