1 Şubat 2009 Pazar

Davos Fatih'i ile ilgili Dünya basınındaki yorumlar

Davos Fatih'i ile ilgili Dünya basınındaki yorumlar

Daily Telegraph: "Erdoğan, Peres ile yaptığı ateşli tartışmanın ardından toplantıyı hışımla terk etti" başlığıyla verdiği haberde, ": 'Vay be ne geceydi. Hepimiz sandalyelerimize ağzımız açık gömüldük. Er doğan, Peres'in suratına karşı 'katil' diyerek salondan ayrıldı.' " yazdı.

Guardian: Gazete, "Toplantıyı izleyen iş ve siyaset dünyasının liderleri, nazik diyalog ve uzlaşma arayışıyla tanman insanlar için Peres ve Erdoğan'ın seslerini yükseltmeleri alışılmamış bir şeydi" yorumunda bulundu. Gazete, ABD Başkanı Barack Obama'nın danışmanı Valerie Jar-rett'in "gördükleri karşısında hayretten donup kaldığını" yazdı.

Independent: Haberi "Türk Başbakanı Peres'le kavga etti" başlığıyla verdi. Gazete, iki liderin.seslerini yükseltmesinin Davos'ta hayli alışılmadık bir durum olduğunu belirtti,

Time: 'Erdoğan'ın bu patlama anı ve tiyatral gösterisi, sık sık gerçek dünyada ne olup bittiği tartışılmadığı için eleştirilen, dünyadan kopuk olmakla suçlanan Davos zirvesine gerçek bir heyecan getirdi.' Gazze:l, Davos:0

Financial Times: "Dünya Ekonomik Forumu, diplomatik bir kavga ile sarsıldı" diye yazdı. Gazete, "Davos toplantılarında bugüne kadar ortaya çıkan en büyük olaylardan biri" dedi.

NET TV: Yunan devlet televizyonu, "Davos'da sıcak olay" başlığıyla sunduğu haberde, "Erdoğan'ın çıkışı ve Davos'u terk etmesi uzun vadeli, derin düşünceli bir dış politika hamlesi. Bu eylemle Türkiye, Arap dünyasında sempati kazanıyor, bu öyle zor bir gelişme ki, Polonyalı veya Çek'lerin Rusya'ya sempati duyması gibi bir şey" ifadesini kullandı. İsviçre, Belçika ve Macaristan gazeteleri de olaya yer verdi.

BBC: BBC'nin internet sitesindeki haberde, Erdoğan'ın Türkiye'ye dönüşünde "kahraman gibi karşılan-dığı" belirtildi. BBC, "Başbakan'ı karşılamaya gelenlerin bazılarının 'dünyanın yeni lideri' yazılı pankartlar taşıdığını" vurguladı.

Reuters: İngiliz Reuters haber ajansı Başbakan Erdoğan'ın, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le yaşadığı tartışmanın ardından toplantıyı terk etmesinin kısa vadede Türkiye'nin Ortadoğu'daki aracı rolünü zedeleyeceği, ancak uzun vadede bölgedeki etkisini güçlendireceğini öne sürdü.

New York Times: Erdoğan'ın Peres'e yüklenirken, "yüzü kıpkırmızı oldu ve bir eliyle moderatörün ko lunu tuttu" diye yazdı.

Washington Post: "Türkiye Başbakanı, İsrail Cumhurbaşkartı'nı "İnsanları öldürüyorsunuz" diye azarladıktan sonra, sahneyi kıpkırmızı bir yüzle terk etti" diye yazdı. Gazete, Obama'nın danışmanı Jarrett'ın "afalladığını" belirtti.

'Türk Başbakanı ile İsrail Cumhurbaşkanı Davos'ta çatıştı. Davos'taki atışmadan Türkiye'ye döndükten sonra kahraman gibi karşılandı.'

Wall Street Journal: Türkiye, bölgede İsrail ile normal ilişkileri olan az sayıda Müslüman ülkelerinden biri. Şiddetli duygular, Gazze çatışmalarına ilişkin bölgesel gerginlik leri yansıtıyor." diye yazdı.

Washington Times: "Türkiye, Gazze konusunda İsrail'i hırpaladı" kullandı.

ABC: "Erdoğan'ın öfkelenerek paneli terk etmesi, Gazze'nin somut sonuçlarıdır" diye yazdı.

El Mundo: "Davos'ta iki gündür görülen sakin ortamın Erdoğan'ın öfkeli şekilde panel salonunu terk etmesinden sonra bozulduğunu" savundu.

La Vanguardia: Gazete, Türkiye ile İsrail arasındaki tarihi ittifakın bozulma ihtimalinden söz etti.

Bild: "Davos'ta İsrail'e karşı nefret konuşması Türkiye Başbakanı'nın hışmı" başlığıyla haberi birinci sayfadan veren gazete, Erdoğan'ın, "Öldürmeye gelince, siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz" sözlerine yer verdi.

Die Welt: Erdoğan'ın Peres'i eleştirdiğini yazdı.

Le Temps: 'Türk Başbakanı Davos'ta kapıyı çarpıp çıktı. Erdoğan, Ortadoğu'ya ilişkin hararetli tartışmalarda sözünün kesilmesine dayanamadı.

El Mundo Davos'ta iki gündür görülen sa kin ortam Erdoğan'ın öfkeli şekilde panel sa lonunu terk etmesinden sonra bozuldu

As Safir (Lübnan): 'Erdoğan'dan Peres'e: Sen öldürmenin ne olduğunu iyi bilirsin' başlı ğıyla verdi. Gazete, Davos'ta yaşanan olayın 'Türk-İsrail ilişkilerindeki en büyük bomba ol duğu' yorumunu yaptı.

El Tavra: Başbakan'ın Davos'taki tavrı Arap ülkelerine de örnek olmalı.'

El Kuds El Arabi: Erdoğan'ın şövalye gibi davranarak İslami ve asil cevherini ortaya koy ması bir ilk değildir, Erdoğan her defasında İs rail saldırılan karşısında bir dağ gibi durup Gazze'de İsrail tarafından yapılan katliamları sert ifadelerle kınamıştır.'

El Cezire: Erdoğan masayı tepetaklak ederek Davos'u terk etti; böylece son ve vurucu sözü o söylemiş oldu.'

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR