22 Temmuz 2009 Çarşamba

Kontenjan Arttı Başarı Sırası Değişti

Kontenjan Arttı Başarı Sırası Değişti
13 Punto 15 Punto 17 Punto 19 Punto
16 Temmuz 2009 08:34
Üniversite sınav sonuçları açıklandı; şimdi sıra tercihlerde. Kontenjanların artırılması ve baraj puanlarının 20 puan düşürülmesi bu kez tercihlerde daha dikkatli olunmasını gerekli kılıyor.

Geçen yıllara göre öğrenciler bu yıl daha şanslı. Çünkü üniversi-te sayısı 137'ye çıktı, konten-janlar yüzde 16 arttı ve en önemlisi bu yıl ÖSS'ye giren öğrenci sayısı geçen yıla gö-re yaklaşık 200 bin kişi azal-dı. Sınava giren yaklaşık 1 milyon 350 bin adaydan 302 bini iki yıllık meslek yükseko-kulları olmak üzere 635 bini bu yıl üniversiteli olacak.

Üniversite sınav sonuçları açıklandı; şimdi sıra tercihlerde. Gerek kontenjanların artırılması gerekse baraj puanlarının 20 puan düşürülmesi bu kez tercihlerde daha dikkatli olunmasını gerekli kılıyor. Sistem içinde puanlar yine arz-talep dengesine göre değişecek. Ancak bu seneki ÖSS'deki sözel bölüm sorularının zorluğu Türkiye ortalamalarının düşmesine ve dolayısıyla öğrencilerin genel başarı sıralamasını da değiştirecek. Bir de buna kontenjanların artması eklenince öğrencinin daha ince düşünmesi gerekiyor. Uzmanlar bu konuda öğrenciyi uyarıyor: Tercihlerde puanı değil, kesinlikle başarı sırasını dikkate alın.

Zirve Dergisi rehberlik uzmanı Hakan Baykal tercih sırasında hiçbir zaman puanın baz alınmaması gerektiğini belirterek, "Öğrenci bu yıl kontenjan artışlarını dikkate alarak başarı puan barajını öne çekmeli. Mesela bir program geçen yıl 15 bininci sıradaki bir adayı yerleştirmişse öğrenci bu program için bu yıl barajını 8 binlerde kurmalı." dedi.

Fakülte veya yüksekokul tercihi yapabilmek için gerekli 185 ve 165 olan taban puanın 20 puan geriye çekilmesi ise en fazla vakıf yükseköğretim kurumları ile KKTC'deki özel üniversitelere yaradı. Barajı geçemeyen öğrencilerin çokluğu yüzünden kontenjanlarını dolduramayan bu üniversiteler şimdi öğrenci sıkıntısı çekmeyecek.

GİTMEYECEĞİNİZ ÜNİVERSİTEYİ TERCİHE YAZMAYIN

Öğrenciler şu an gelecekleri adına önemli bir karar aşamasında. Çünkü yapacakları tercihler onların aynı zamanda mesleklerini, gelecek planlarını, sosyal çevresini ve hatta sosyal statülerini büyük oranda etkileyecek. Bu yüzden tercihlerde çok dikkatli davranılması gerekiyor. FEM Dershanesi Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç ve Zirve Dergisi Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal, tercih yapacak öğrencilere şu uyarılarda bulunuyor:

2009 tercihleri için esas olan bilgiler, yayımlanacak olan 2008 Tercih Kılavuzu'ndaki bilgiler. Kılavuz dikkatle incelenmeli.

Tercih edilen bölüm ve üniversiteye dair özel şartlar mutlaka okunmalı.

Gitmeyi düşünmediğiniz bölümleri tercih etmeyin. Kayıt yaptırmasanız bile yerleştirildiğiniz bölümlerden dolayı ertesi yıl ağırlıklı ortaöğretim başarı puanınız yarı yarıya düşecek.

Tercih edeceğiniz bölümün yeni sistemde hangi puan türüne dahil olduğuna dikkat edin ve o türdeki puanınızı göz önüne alarak tercihinizi yapmalısınız.

Sadece istediğiniz bölümlerden oluşan tercih listenizi yüksek puanlı olandan düşük puana doğru sıralayın. Siz daha düşük puanlı bir bölümü istiyorsanız sadece onu üste yazmanız gerekir. Bu halde istemediğiniz yüksek puanlı bir yeri sadece puanınız yettiği için yazmanızın bir anlamı yok.
Tercihleri yaparken dikkat edin: Hakkâri Üniversitesi'ni kazanıp Adana'da okuyabilirsiniz

Öğrenciler tercih yapmadan önce mutlaka Tercih Kılavuzu'nu okumalı. Çünkü kılavuzda yer alan en küçük bir bilgi öğrenciyi çok derinden etkileyebiliyor. Mesela bu yıl Hakkâri Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde açılan bazı bölümler öğrencilerini yer sıkıntısı ve öğretim elemanı yokluğundan dolayı 2 yıl Adana Çukurova Üniversitesi'nde okutacak. Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, mühendislik fakültesinde de benzer bir durumun olacağını; ancak bu yıl yetişmediğini söyledi. Prof. Dr. İbrahim Belenli, "Mühendislik fakültesi öğrencilerini 2 yıl İstanbul Teknik Üniversitesi'nde misafir öğrenci olarak okutmak istedik; ancak takvim yetişmedi. Seneye düşünüyoruz. Ancak eğitim fakültemize bu yıl öğrenci alacağız ve bu öğrenciler 2 yıl Çukurova Üniversitesi'nde eğitim görecek." dedi.

Yine kılavuzda yer alan özel şartlar bölümünde ambulans ve acil bakım teknikerliği için tam teşekküllü resmi bir hastaneden sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığına sahip olduklarını belgeleyen rapor almaları; kurtarma, taşıma işlerinde yeterli vücut yapısı ve gücüne sahip olmaları; öğretim programı gereği ikinci sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması nedeniyle kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmaları gibi şartlar aranıyor. Bazen de aynı bölüm olmasına rağmen üniversiteler arasında farklı uygulama olabiliyor. Mesela Almanca öğretmenliği bölümüne yerleştirme için Anadolu Üniversitesi, yabancı dilden İngilizce, Fransızca dahil ayrım yapmadan hangi sınava girmiş olursa olsun kabul ederken Hacettepe Üniversitesi sadece Almancadan sınava girmeyi kabul edebiliyor.

Zirve Dergisi Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal kılavuzlardaki özel koşullar bölümünün çok önemli olduğunu belirterek, "ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda, programların özel koşulları bulunmaktadır. Bu bölge yeterince incelenmeden yapılan tercihler sonrasında birçok öğrenci yerleştirildiği halde kayıt yaptıramamaktadır." diyor.
Bunlara dikkat edin

* Tercih listesinin tümünü doldurmak zorunda değilsiniz.
* Tercih ettiğiniz yükseköğretim programlarını sıralarken aldığınız ÖSS puanından ziyade, başarı sırası daha gerçekçi sonuç verecektir.
* Her yıl olduğu gibi bu yıl da tercih hakkı 24'tür. Tercihlerin tamamının doldurulması kişiye avantajlı olunmasıyla bir ilgisi yok. Bu tamamen öğrencinin isteğine bağlı bir durumdur.
* Tercihlerinizi yaparken önce dört yıllık programlar, sonra da AÖF programları yazılacak diye bir kural yok.
* Puanınıza ve isteklerinize göre bu programları karışık olarak da tercih listenizde sıralayabilirsiniz.
* Ailenize ve çevrenize danışın. Ancak son karar sizin olsun.
* Mutlaka bir uzmandan yardım alın. Değişen sistem nedeniyle bu yıl tercih hatalarının fazla olması bekleniyor. Fakat uzmanın tercihlerinizi sizin için yapmasını beklemeyin.
* Seçtiğiniz üniversitenin vakıf veya devlet üniversitesi olmasına, burs durumuna dikkat edin. Yeni açılan bölümlere önem verin ve iyi inceleyin.
* Tercih listenizi teslim etmeden bir fotokopisini alın.

Öğrencilerin en çok yaptığı hata: Ölü tercih

Tercih aşamasında öğrenciler pek çok hata yapıyor. Bunlardan en önemlisi ise ölü tercih. Aynı puan türünden alt sıralara yazdığınız bir programın puanı, üst sıralara yazdığınız programın puanından fazla olması durumuna ölü tercih deniyor. Tercih edilecek programlar 24'ten fazla ise hatalı sıralanan bu durumların gözden geçirilmesi gerekir. Bu durumda tercihlerde istek ile programın geçen seneki puanları arasında paralellik göstermesine dikkat edilmeli. Bir yükseköğretim programı seçecek adaylar için ailelerin tercihlere müdahaleci olması, onlar için en iyisini kendilerinin bildiğini düşünmesi, baskıcı olması, çocuğuyla yeteri kadar iletişim kurmadığından onu iyi tanımama ve bunun farkında olmaması gibi durumlar tercihleri olumsuz yönde etkiliyor. Bazen de öğrencinin beklentisi ve yaşamsal öncelikleri, ailenin beklenti ve öncelik sırasıyla uyuşmuyor. Öğrenci "Benim meslek ve iş yaşamından beklentim statü ve liderliktir." derken, aile "Meslek ve iş yaşamından beklenti maddi doyum olmalıdır." diyebilmekte. Problem en fazla genç ve aile arasındaki bu algılama ve yorum farkında ortaya çıkıyor.
En sık hangi yanlışlar yapılıyor?

1. Ölü tercih (Aynı puan türünden alt sıralara yazdığınız bir programın puanı, üst sıralara yazdığınız programın puanından fazla olması)
2. Kişinin seçmek istediği üniversite hakkında detaylı bilgi sahibi olmaması,
3. Öğrencinin kendi yetenek ve isteklerini bilmeden mesleki tercih yapması,
4. Seçilen yükseköğretim programının özel şartlarının gözden geçirilmemesi, (ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda, programların özel şartları bulunmaktadır. Bu bölge yeterince incelenmeden yapılan tercihler sonrasında birçok öğrenci yerleştirildiği halde kayıt yaptıramamakta.)
5. "Puanım kaybolmasın" anla-yışı ile öğrencinin girmek istediği değil, puanının yettiği daha yüksek puanla öğrenci alan bir programı tercih etmesi,
6. Öğrencinin, programların puan türleri ile liseden mezun oldukları alanları dikkate almaksızın tercih yapması. (Lisede sözel alanından mezun olan bir öğrencinin, EA -2 puanı ile hukuk fakültesini tercih etmesi gibi)





Yorum Ekle Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder Yazdır Yazdır Toplam 10 Yorum
başarı sıram tutuoo ama puan tutmuo
özlem
benimde durum tam tersi puan yetmıo ama sıralama tutuo anlamdım gitti
21 Temmuz 2009 Salı 13:44
----
nur
arkadaşlar herkes farklı söylüyo şimdi biz başarı sıramızın 7-8bin üstündenmi başlıcaz tercih yapmaya.ben sayısalcıyım başarı sıram 258000lerde ben başarı sırası 250000 olan fizik bölümünü istiyorum gelme ihtimali varmıdır sizce lütfen cevaplarsanız sevinirim...!
20 Temmuz 2009 Pazartesi 19:17
başarı sırası
derya taşçı
arkadaşlar kafam çok karıştı ben düz lise mezunuyum say-1 puanım 294 bi kaç üniverstenin ebelik geliyo du ama şimdi bide başarı sırası çıktı benim ki 153000 lerde ama ebelik 140000 lerde ben neye göre tercih yapmalıyım puan fazlasıyla yetiyo ama başarı sırası uymuyoo
17 Temmuz 2009 Cuma 18:18
__?
adem erdoğan
yani ben 15000. olduysam 8000 lerdeki bölümleri mi tercih etmeliyim. :S
17 Temmuz 2009 Cuma 12:17
Yanlışlık var!
Ömer AKÇAY
\"Mesela bir program geçen yıl 15 bininci sıradaki bir adayı yerleştirmişse öğrenci bu program için bu yıl barajını 8 binlerde kurmalı.\" bunu açar mısınız_?Hakan Eroğlu\'na katılıyorum.Çünkü sıralama olarak dez avantajlıyız bu sene mesela ben 7 bin kişi gerideyim geçen seneki puandaşıma göre!
17 Temmuz 2009 Cuma 11:28

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR