15 Kasım 2008 Cumartesi

AĞAÇ KURDU KAHVE BEKLERKEN

AĞAÇ KURDU
Yazar bu bölümde , ikinci meşrutiyetten sonra ortaya çıkmış bazı, devlet ve toplum sorunlarından bahsetmektedir.

Yazar, devletin her ortamda , her şartta aksaksız görevini yerine getiren bir değirmen gibi görevini ifa etmesi gerktigini , toplumda çıkan görüş ayrıklarından etkilenmemesi gerektiğini ifade etmiştir.

Yazarın bu bölümde ençok üzerinde durduğu mesele , şu andada toplumumuza musallat olmuş ahlaki yapıdaki çatırtılardır.
Toplumu bir ağaca benzetmiştir. Nasıl bir ağacın köklerine ve bedenine, musallat olmuş
kurtlar , o ağacı yer , kurutur ve birgün küçük bir esintiyle devrilip gitmesine sebep olur ,
tıpkı bunun gibi , toplumun can damarına gençliğine musallat olmuş , ahlaksızlık belasıda toplumu yer,kurutur ve yıkılmasına sebep olur.

Yazar bu konuyu kendi uslubu içinde anlatmıştır.



KAHVE BEKLERKEN
Bu bölümde yazar , toplumun diregi olan gençliğin , toplumun kokuşup gitmesine sebep olabileceğini “agaç kurdu” bölümüne parelel olarak anlatmış ve bununsebeplerini
anlatmıştır.
“Ğeçmişini inkar etmek”. Yazar geçmişini inkar eden bir toplumun yaşayamayacağını vurgulamış , hatta o toplumu ölü kabul ettigini belirtmiştir.Bu inkarın en büyük sebebi olarakta ;bilgilerin ,yanlış bir noktadan , bozuk bir yönden yansınış olan bilğiler olduğunu
söylemiştir.

“Geçmiş ve gelecek aynı ömür kitabının iki sayfasıdır; birini yırtmak ötekini tamamlanmamış halde bırrakmak demektir.Hele ikincisini yazmak isteyenler , birincisini okumamış-görmemiş bulunurlarsa , yazacakları şey asılsız-temelsiz boş uydurma masallardan başka birşey değildir.bu ömür kitabının ilk sayfası ne kadar hatalarla dolu olursa olsun , hiç bir şey onu kendisinden sonra gelen sayfanın başlangıcı olmaktan alıkoyamaz “.
Yazar bu kendinne has ifadeleriyle güzel bir noktaya değinmiş ve aynı zamanda geçmişimizi öğrenmemiz konusuna dikkat çekmiştir .

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR