4 Aralık 2008 Perşembe

KABIZLIK VE ÇÖZÜMÜ

KABIZLIK VE ÇÖZÜMÜ

Posalı yiyeceklerle kabızlığa veda edin!

Stres ve yanlış beslenme pek çok metropol insanında kabızlığa yol açıyor. Posalı yiyecekler yerine karbonhidratlı gıdalarla beslenen ve su içmeyen birçok kişi, hayatlarının belli bir döneminde kabızlıkla ilgili savaş veriyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, posalı yiyeceklerle kabızlığı yenmenin ipuçlarını verdi:

* Günlük beslenmenizde tükettiğiniz basit şekerler size yüksek oranda kalori sağlarken kan şekerinizde dalgalanmalara yola açarak çabuk acıkmanıza neden olur. Posa ise su çekme yeteneği olduğundan mide içerisinde şişerek hacim yaratır ve kendinizi daha tok hissedersiniz. Ayrıca posa mideyi geç terk ettiği için, tokluk hissiniz uzun süre devam eder.

VAR OLANI DA ÇÖZER

* Kalori içermeyen posa, formunuzu korumak adına birebirdir. Eğer sık sık acıkıyorsanız, şeker tüketiminizi azaltmanızın ve posa tüketiminizi arttırmanızın vakti çoktan gelmiş demektir.
* Kabızlığın gelişiminin önlenmesinde ve mevcut kabızlığın düzeltilmesinde posanın büyük etkisi bulunmaktadır.
* Diyet posasının yeterli miktarda tüketilmesi kalınbağırsak kanserinin oluşumunun önlenmesine de yardımcı olur.
* Çözünülebilir posa içeren yulaf, arpa ve pirinç kabuğu gibi besinler, karaciğerdeki kolesterol sentezini azaltarak, kötü huylu (LDL) kolesterol düzeyinin düşmesine yardımcı olmaktadırlar.

Kabızlığı yenen müthiş karışım VE DOĞAL GIDALAR

* 1 kaşık yulaf ezmesi.

* 4 adet küçük küçük doğranmış kuru kayısı.

* 1 avuç kuru siyah üzüm.

* 2 çorba kaşığı iri dövülmüş ceviz.

* 1 su bardağı süt. Yukarıdaki besinleri bir kasede karıştırıp, sabah kahvaltısı olarak tüketin. Gün içinde bol su içmeyi ve hafif fiziksel aktiviteler yapmayı da unutmayın.

BİR DE BU YAZIYI OKUYUN

Doğal yöntemlerle veya bitkisel tedavi ile ve bazı yiyecekleri hayatınızın bir parçası yaparak, diyetinizde sürekli bulundurarak kabızlığı kökten yok edebilirsiniz.Sonucu değil sebebi yok etmek doğal tedavilerin 1. amacıdır.

Kabızlık oturarak çalışmak zorunda olan veya günlük hayatını hareketsiz geçiren insanlarda gözükebilir.Bu durumda günde 10 dakika ile 30 dakika arası yürüyüş yapmanız bağırsaklarınızın çalışmasını hızlandıracak,sindirim yollarındaki kaslarınızı güçlendirecektir.

İncir,kayısı gibi (yaş veya kuru) meyvelerden günde 3-4 tane yemeniz bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasını sağlar.

Günde 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı sadece bağırsaklarınızın sağlıklı çalışaması sağlamakla beraber sizi kanserden de korur

Adaçayı,kekik sinameki gibi bitkiler bağırsak hareketlilğini artırır.Bu bitkileri birlikte veya ayrı ayrı demleyerek içebilirsiniz.

Keten tohumu yine bağırsak faaliyetlerini artıran ve kabızlığa iyi gelen bitkilerdendir.

Yoğurt- reklamlarda bahs edilen süper ,hiper,muhteşem yoğurtlara ihtiyacınız yok sıradan bildiğimiz yoğurt (ne kadar doğal olursa o kadar iyi) bağırsaklarda bulunan faydalı bakteriler için çok önemlidir.Gece yatmadan önce 1 kase yoğurt hem bağırsaklarınızı çalıştırır hem genel sağlığınıza iyi gelir.

Su insan vücudunun % 80 ini oluşturur.Yeterince su içilmediği takdirde ortaya çıkabilecek sorunlardan biri de kabızlık olabilir.Günde 3-4 litre su için.Su vücudun genel sağlığı için en önemli maddelerden biridir.Günde 3-4 litre su içmek başka hastalıklara da çözüm olabilir.

Diyetinizde lif açısından zengin gıdalara yer verin,yeşil sebzeleri diyetinizde bolca bulundurun.Bolca sebze meyve tüketin.Günde 1 çay kaşığı tarçınla lif ihtiyacınızı büyük oranda karşılayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR