14 Aralık 2008 Pazar

HOCA AHMET YESEVI HAZRETLERI'NIN HAYATI

HOCA AHMET YESEVI HAZRETLERI'NIN HAYATI
Hoca Ahmet Yesevi ;
Büyük velilerdendir. Ismi; Ahmet Bin Ibrahim Bin Ilyas Yesevi olup ,Piri Türkistan , Hazreti Türkistan, Hazreti Sultan,Hoca Ahmet,Kul Hoca Ahmet diye taninir.
Babasi Hoca Ibrahim, soyu Hz. Ali’nin oglu Muhammet Bin Hanefi’ye ulasir. Soyu Hz. Fatima Validemize dayanmadigi için seyit degildir.
Mübarek anneleri, Evliyadan Seyh Musa’nin kizi Ayse hanimdir. Saliha,mütekki ve atif bir hatundur.
Çok küçükken annesini 7 yasina geldigindede babasini kayipetmistir. Türkistan’da hüküm süren Hükümdar Yesevi’nin zamaninda gösterdigi büyük kerametten ötürü ve hükümdarin yad etmesini teminen "HOCA AHMET YESEVI" olarak anildigini ileri sürenle varsa da kendisi Yesi’li oldugu için bu adi aldigi savunanlar daha çoktur.
Hoca Ahmet Yesevi Hz.’leri zamanini üçe ayirirdi. Günün büyük bölümünde ibadet ve zikirle mesgul olurdu. Ikinci kisminda talebelerine ders vererek zahiri ve batini ilimleri ögretirdi. Üçüncü ve en kisa zamanindada alin teri ile geçimini saglamak üzere tahta kasik ve kepçe yaparak satardi.
Hoca Ahmet Ye sevi Hazretleri pek çok talebe yetistirmistir. Yetistirdigi talebelerin her birini bir memlekete göndermek suretiyle islamiyetin dogru olarak ögretilip yayilmasini sagladi. Talebelerinden Anadolu’ya gelenler sayesinde Anadolu’nun Müslüman Türklere yurt olmasi, Ahmet Ye sevi Hazretleri’nin manevi isaretleri ile hazirlanmistir.
Hoca Ahmet Ye sevi Hz.’leri ömrünü bütün insanlarin dünya ile ahiret saadeti ve rahatliklari için gayret göstererek geçirmistir.
Dergahi fakir ve yoksullar ile yetim ve çaresizler için siginak yeri olmustur.
Sairdir,siirlerini "Divan-i Hikmet"’ te toplamistir.
Evliya’ dir, Hikmet sahibidir.
Hoca Ahmet Yesevi ‘ye ait bazi sözler:
Kalp kirmak Kabe’yi yikmak gibi
Gönlü kirik zavalli birini görürsen yarasina merhem ol.
Ey dostlar; cahillerle dostluk kurmaktan sakininiz.
Akilli ve uyanik kimse isen dünyaya gönül baglama seytan seni kandirip dünyaya meylettirirse seni emrine almis demektir. Bundan sonra felaketlerden felaketlere sürüklenirsinde haberin olmaz .
Himmet, yardim kusagini beline siki siki sarmayan insan dünyaya meyli muhabbetten kurtulamaz.
KAYNAKLAR
RESAHAT AYNULHAYAT
ISLAM MESHURLARI ANSIKLOPEDISI
ISLAM ALIMLERI ANSIKLOPEDISI
EVLIYALAR ANSIKLOPEDISI

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR