9 Nisan 2009 Perşembe

367'NİN MUCİDİNİ TELEKULAK KORKUSU SARMIŞ !

367'NİN MUCİDİNİ TELEKULAK KORKUSU SARMIŞ !
Kanadoğlu ağzındaki baklayı çıkardı !
Kanadoğlu ağzındaki baklayı çıkardı !
Türkiye'de yargı bağımsızlığının olmadığını iddia eden Sabih Kanadoğlu yine ilginç açıklamalar yaptı.

Yargı bağımsızlığının zedelendiğini öne süren Kanadoğlu, 2002 yılından beri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı haline getirilmesini ısrarla her koalisyon hükümetine ve ondan sonra kurulan tek parti iktidarlarına anlattığını ama başarılı olamadığını söyledi.

Kanadoğlu, telekulak korkusunun 70 milyonu salgın bir hastalık gibi sardığını da ileri sürerek, insanların düşüncesini ifade edemez hale geldiğini belirtti.

Avukatlar Haftası münasebetiyle İzmir'de düzenlenen "Yargı Bağımsızlığı" konulu panelde görüşlerini açıklayan Sabih Kanadoğlu, "İstediğimiz gibi bir Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı yerleştirebilseydik, gerek devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne yönelik, gerek işkence, gerekse çıkar ve terör amaçlı örgütlü suçlarla mücadele etme yolunu açabilecektik. Her savcının da aklına estiği gibi iddianame yazma dönemi bitecekti." dedi.
Asıl problemin telekulaktan kaynaklandığını savunan Kanadoğlu, vatandaşların dinlenmekten korktuğunu ve bunun giderek bir salgın hastalık haline geldiğini söyledi. Kanadoğlu, "Eğer 70 milyon kişi dinlenme korkusuna kapılıyorsa özgürlükleri yoktur. Temel hak ve özgürlükler yoksa, o ülke çağdaş ve demokratik ülke değildir." şeklinde konuştu.

Kanadoğlu, işin daha vahim tarafının da 2007 Ocak ayında çıkarılan müfettişlerle ilgili yönetmelikte yattığını iddia etti. Kanadoğlu, "Bir büyük şehirde, 25 hakim ve savcının bu şekilde dinlenmesi kararı alınmıştır. Başka şehirlerde yürütülen işlem de budur. Eğer hakim ve savcıları müfettişler tarafından izlenen bir ülkede yargı bağımsızdır denirse, bu sözün itibarı yoktur." dedi. Yargı bağımsızlığını zedeyelen birtakım kurumların bu iktidar döneminden önceye dayandığını söyleyen Sabih Kanadoğlu, liyakatlinin değil, "bizden olanın" seçilmesi alışkanlığının yüksek yargıya kadar yükselme eğiliminde olduğunu kaydetti.

Hukuk devletinin şartı olan yargı bağımsızlığı için mücadelesine devam edeceğini belirten Kanadoğlu, bunun demokratik zeminde yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Panele katılan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise tam bağımsız olmayan bir ülkenin yargısının da tam bağımsız olmasından söz edilemeyeceğini kaydetti.

Avrupa Birliği'nin (AB), kendi normlarına rağmen Türkiye'deki uygulamalara ses çıkarmayışını da eleştiren Eminağaoğlu, yeni binalar yerine yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünü istediklerini söyledi.

Eminağaoğlu, "Altın kafeslerde görev yapmak istemiyoruz." ifadesini kullandı. Tek tip savcı ve hakim yetiştirildiğini savunan Eminağaoğlu, eğitim masraflarının AB tarafından fonlanmasını da sert bir dille eleştirdi.

Türkiye'de gizli bir sıkıyönetim yaşandığını iddia eden Ömer Faruk Eminağaoğlu, bütün meslektaşlarına çağrıda bulunarak, Adalet Bakanlığı teftişleri ve müfettişler için suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Eminağaoğlu, "Duyuruda bulunuyorum ve bu çağrının gereğini YARSAV yapacaktır." diye konuştu.

Panelin soru cevap kısmında ise bir generalin, hapishaneye kadar gidip Ergenekon sanıklarını ziyaret ettiğini ve Genelkurmay adına yaptığını açıklamasını hatırlatmasına rağmen tepki gösterilmemesini eleştirmesi, ortamın gerilmesine sebep oldu. Moderatör, bunun üzerine daha fazla soru sorulmasına müsaade etmeyerek paneli kapattı.

CİHAN
09.Nisan.2009 18:33:07

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR