26 Haziran 2008 Perşembe

Aspirin'in 41 yıllık kutusu değişiyor

Aspirin'in 41 yıllık kutusu değişiyor
Özgür Güz / AA

Aspirin’in "kalp-damar hastalıklarını önlemedeki etkinliğinin" belirlenmesi amacıyla, risk grubunda bulunan yaklaşık 12 bin kişi üzerinde araştırma başlatılıyor. Alman ilaç firması Bayer’in, "İlk Damar Vakaları Riskini Azaltmada
Aspirin (ARRIVE-Aspirin to Reduce Risk of Initial Vascular Events)" isimli uluslararası çalışması, Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen 50’ye yakın medya temsilcisine, Aspirin’in üretim merkezi Almanya’nın Bitterfeld kentinde düzenlenen uluslararası basın toplantısında tanıtıldı. Toplantıda, dünyanın en çok araştırmaya konu olan ilacı ve Aspirin’in içeriğini oluşturan asetilsalisilik asit (ASA) ile ilgili son bilgiler de anlatıldı.

Aspirin’in etken maddesi ASA’nın farmakolojik özellikleriyle ilgili bir sunum yapan Düsseldorf Üniversite Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Karsten Schrör, "Aspirin yalnızca baş ağrısı için tercih edilen bir tedavi değil. 0,5 ve 1 gram dozajında, bir başka deyişle bir veya iki tablet halinde ateş düşürmek için de uygun ve tıpkı
parasetamol (asetaminofen) kadar etkili ve güvenli bir ilaç" ifadesini kullandı.

Profesör Schrör, Aspirin’in çok az yan etkisi olduğunu da belirterek, farmakologların araştırma alanlarından birinin de hiperaljezi, yani ağrıya karşı aşırı duyarlılık olduğunu belirtti. Schrör, "Hiperaljezisi olan hastalarda cilde dokunmak gibi gayet zararsız bir uyarı bile acıya yol açabiliyor. Aspirin, bu uyarılara bağlı aşırı tepkiyi etkin bir biçimde azaltıyor" dedi.

Cardiff Üniversitesi Soğuk Algınlığı Merkezi Müdürü Profesör Dr. Ronald Eccles ise herkesin yılda ortalama iki kez nezle olduğuna dikkat çekti. Profesör Eccles, soğuk algınlığına bağlı tüm semptomların Aspirin’le hafifletilebildiğini söyledi. Prof. Eccles, "Son yapılan klinik araştırmalar da Aspirin’in, soğuk algınlığına bağlı ağrı ve ateşteki
olumlu etkisini kanıtlamaktadır" diye konuştu.

-"ARRIVE" ARAŞTIRMASI-

Orta derecede risk altında bulunan kişilerde Aspirin’in kalp-damar hastalıklarını önlemekteki rolünü inceleme amacıyla Almanya’da Vivantes Berlin-Neukölln Tıp Merkezi’nde "ARRIVE" adı altında bir araştırma başlatılıyor.
Merkez’in İç Hastalıklar Bölümü Kardiyoloji ve Yoğun Bakım Başkanı Prof. Dr. Harald Darius, "ARRIVE, kendi türünün en büyük çalışmasıdır" dedi.
ARRIVE çalışmasının Almanya kolunu da yöneten Darius’un verdiği bilgiye göre, Bayer’in Aspirin ile ilgili en kapsamlı çalışması, orta derecede kalp-damar hastalıkları riski altındaki kişileri kapsayacak. Çalışma, "sigara kullanan, yüksek tansiyonlu veya ailede kalp krizi ya da inme geçmişi olan, 10 yıl içinde yüzde 10 ila 20’si kalp krizi ya da damar tıkanıklığı geçirme riski bulunan" kişiler üzerinde yapılacak.
Bu alandaki en büyük çalışma olarak kabul edilen ARRIVE için, Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya ile ABD’den 12 bin kişi seçildi. Çalışmanın yaklaşık 5 yıl sürmesi planlanıyor.

-ASPİRİN’E YENİ GÖRÜNÜM-

Uluslararası basın toplantısında, 1967’den bu yana aynı kutuda satışa sunulan Aspirin’in yeniden tasarlanan ve Avrupa’da piyasaya verilen yeni ambalajı da tanıtıldı.
Alışılmış ilaç ambalajından farklı, modern bir kapak tasarımına sahip olan Aspirin’in yeni kutusu, tek elle dahi kolay şekilde açılabiliyor. Bayer’in Bitterfeld’deki tesislerinde doldurulan yeni ambalajlar, tabletlerin tek tek çıkarılmasını kolaylaştırıyor.

-RAKAMLARLA ASPİRİN-

Bitterfeld’de 28 bin metre kare alan üzerinde kurulu tesislerde, yılda 6 milyar tabletten fazla Aspirin üretiliyor. Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’daki 51 ülkeye ihraç edilen Aspirin’in üretim merkezinde 2’si laboratuvarda görevli Türk olmak üzere 300’den fazla kişi çalışıyor. İlk olarak Bayer’in Leverkusen’deki tesislerinde üretimine başlanan Aspirin, Ağustos 1995’ten bu yana Bitterfeld’de üretiliyor.

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR