26 Haziran 2008 Perşembe

Karpuz kansere de faydalı

Karpuz kansere de faydalı
Vedat Doğan / AA

Karpuzda bulunan laykopen maddesinin kansere karşı koruyucu olduğu bildirildi. Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Betül Çiçek, AA muhabirine yaptığı
açıklamada, karpuzda, kansere karşı koruduğu bilinen laykopen maddesinin bol miktarda bulunduğunu, kan basıncının dengelenmesinde ve vücuttaki bazı atık maddelerin idrarla dışarı atılmasında sayısız yararı olduğunu
ifade etti. Yaz aylarında her bölgede bulunması ve fiyatının diğer meyvelere göre ucuz olması nedeniyle karpuza talebin fazla olduğunu kaydeden Çiçek, şunları söyledi:
"Karpuzun yaz aylarında bolca tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Karpuz,
kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça
zengin bir meyvedir. Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve
organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir. Laykopen maddesi
ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı
toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen,
doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu
nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden
biridir."
Vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E
vitaminlerinin geldiğini kaydeden Çiçek, karpuzda bulunan laykopenin
kansere karşı koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10
kat daha fazla olduğunu ifade etti.

-KARPUZUN DİĞER FAYDALARI

Karpuzun besin değeri açısından da oldukça zengin bir meyve olduğunu
söyleyen Çiçek, orta boy bir karpuzdan kesilen ince bir dilimin 6.4 gram
kanbonhidrat, bir miktar protein ve yağ ile 26 kalori içerdiğini
belirtti.
Karpuzun içerdiği bol miktardaki potasyumun da insan sağlığı açısından
son derece faydalı olduğunu anlatan Çiçek, "Potasyum, böbreklerin daha
iyi çalışmasını ve böylece böbrekler tarafından vücuttan sodyumun
atılmasını hızlandırır. Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da
kan basıncı dengelenir, kalp işlevleri düzenlenir ve kalp krizi riski
azaltılır. Karpuz, yüksek miktarda su içerdiği ve hazmı kolay olan bir
meyve olduğu için de sık tuvalete gidilmesini ve buna bağlı olarak
vücuttan atık maddelerin daha sık dışarı atılmasını sağlar" dedi.

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR