26 Haziran 2008 Perşembe

DEMİREL İYİCE ZIRVALADI!

DEMİREL İYİCE ZIRVALADI!

Demirel: Cumhuriyeti sokakta bulmadık


9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel milyonlarca insanın cumhuriyeti savunduğunu belirterek “Bu cumhuriyeti sokakta bulmadık ve kimseye bırakacak değiliz" dedi.
ABD’deki Johns Hopkins Ünivesitesine bağlı Orta Asya Kafkasya Enstitütüsü’nün İpek yolu programının üç araştırmacısının sorularını yanıtlayan Demirel, Atatürk’ün din ve devleti birbirinden ayırarak İslam dünyasında bir ilki gerçekleştirdiğini kaydetti.
Türkiye’de dinin baskı altında olmadığını belirten Demirel, kendisini de iyi bir Müslüman olarak tanımladığını kaydederek “iktidardaki güçlerin herkesi kendileri gibi davranmaya ve ibadet etmeye zorlamak istediklerini" söyledi.

“SORUNU ARINÇ BAŞLATTI"

Süleyman Demirel, sorunun 2006 yılında Bülent Arınç’ın laikliğin yeniden tanımlanması gerektiğini söylemesi ile başladığını belirterek bu durumun dini politikaya soktuğunu söyledi. Demirel şöyle devam etti:
"Dinin politikaya sokulması gerçekleştiği zaman her şey değişir; çünkü, politikada eğer dinin rolünü sınırlandırmaya çalışırsanız ’din düşmanı’ ve ’İslam dışı’ olarak tanımlanırsınız ve o zaman tabii ki kaybedersiniz. Bu durumda iki seçenek var. En kolayı, ancak en kötü seçenek, her partinin kendi çıkarları için dini kullanması. Ancak bu ikisini de yok eder, politikayı ve aynı zamanda dini de. Diğer seçenek laiklik."

"İSLAM’DA DİN VE DEVLET SİYAM İKİZİ GİBİ"

Demirel, İslam dünyasında din ve devletin siyam ikizleri gibi olduğunu, bu bölgede onları ayırmayı ancak Türkiye’nin başardığını söyledi.
Necmettin Erbakan dini politik çıkarlar için kullanmaya başladığı zaman insanlara “Cennet için bilet satanlara inanmayın" dediğini anlatan Demirel, kendisinin Erbakan’ı kontrol etmeye başardığını da ifade etti.

“CUMHURİYET İNSANLARIN KIYAFETİNE KARIŞABİLİR"

Eski Cumhurbaşkanı Demirel, söyleşide, Türkiye Cumhuriyeti Devrimi’nin hedefinin bir ulus yaratmak ve Türkiye’yi modernleştirmek olduğunu belirterek “O zaman halk vardı ama millet yoktu. Esasen devrim bununla ilgili idi. Bir ulus yaratmak, Türkiye’yi modernleştirmek. Geçmiş ve geri kalmışlıkla bağları kopartmak.ö dedi. Demirel şöyle devam etti:
“Bu durumda kıyafet kanunu ile ilgili yasalar ortaya çıktı. İnsanlar, devrim ve demokrasi arasında çatışma olduğunu söylüyorlar. Bence yok. Türban konusunu ele alalım. Yedi bin kişinin hatIrı için ülkeyi kaosa sürükleyeceksin. Cumhuriyet, insanların kıyafetine karışabilir mi? Evet, çünkü Cumhuriyet, modernlikle ilgili. Anayasamıza bakın, 174. maddesine bakın. 1924’ten 1960 ve 1980’e kadar sahip olduğumuz her anayasada birçok değişiklik yapıldı ancak bir madde hep kaldı: Devrim Kanunları’nın korunması“

“TÜRKİYE’DE DEVRİM GERİYE DOĞRU İTİLİYOR"

Birçok devrim kanununun bulunduğunu ifade eden Demirel, bunlardan bir kısmının eğitim ile ilgili olduğunu belirterek “Eğer dini eğitim almak istiyorsanız Suudi Arabistan’a gidebilirsenizö şeklinde konuştu.
Eğer modern ve batılı olmak isteniyorsa giyim şeklinin değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Demirel, önümüzdeki dönemde ne olacağının sorulması üzerine, “Türkiye’de devrim, geriye doğru itiliyor. Geçmiş geri geliyor ve ona meydan okuyorö ifadesini kullandı.
Süleyman Demirel, “Ancak akıl galip çıkacaktır.ö dedikten sonra şöyle konuştu:
“Sadece bir savcı veya bir yargıç bu meydan okumaya karşı çıkmıyor, onlar tek başlarına değiller, arkalarında da silah yok. Cumhuriyet kuşakları onların arkasında ve kanun ve adaletin hakim olmasını sağlayacaklar. Şüphesiz ki bu cumhuriyeti savunacak milyonlar var. Onları geçen sene cumhuriyet mitinglerinde gördük. Bu cumhuriyeti sokakta bulmadık ve kimseye de bırakacak değiliz" şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR