26 Haziran 2008 Perşembe

DTP seçime girecek parti arıyor

DTP seçime girecek parti arıyor

Yargıtay Başsavcılığı'nın kapatılması istemiyle dava açtığı DTP'yi erken seçim endişesi sardı. Erken seçim kararı alınması halinde Mart 2009'daki yerel seçimle genel seçimin birarada yapılacağını hesap eden DTP'de, olası bir kapatma kararına karşı kurduğu yedek partinin seçimlere alınmayabileceği düşüncesi belirdi. DTP, bu nedenle seçimlere katılma hakkı bulunan parti arayışına girdi. DTP, genel seçimlere bağımsız adaylarla, yerel seçimlere ise seçime katılma hakkı bulunan partiyle girmeyi tartışıyor.

Anayasa Mahkemesi'nin DTP’ye sözlü savunması için iki hafta sonrasına gün vermesi, parti kulislerinde, davanın hızlandırılacağı, en geç ağustosta sonuçlanacağı şeklinde yorumlandı. AKP’nin ekim ya da kasım ayında erken seçime gitmesi durumunda yedek parti olarak kurulan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) seçime yetişemeyecek. DTP’nin de kapatılacağı beklentisi nedeniyle parti, genel seçimlere yine bağımsız adaylarla gitme seçeneğini öne aldı. Yerel seçimlerin erken genel seçimle birlikte yapılması olasılığına karşı ise partide farklı formüller tartışmaya açıldı.

'Belediye' düşündürüyor

Yerel seçime bağımsız girme seçeneğini de göz ardı etmeyen DTP'yi Belediye Meclis üyeliği seçimi düşündürüyor. Partide, Belediye Meclis üyeliği seçimine bağımsız girilmesinde beklenilen düzeyin tutturulamayacağı endişesi nedeniyle belediye başkanlıklarını kazanmanın pek anlam ifade etmeyeceği tartışılıyor. Bu nedenle DTP, seçime girme yeterliliği bulunan bir partinin adı altında yerel seçimlere katılmayı da gündemine aldı. Partide ÖDP, EMEP ve SDP ile ittifaka gidip üç partiden birinin adıyla seçime gidilmesi konuşuluyor. Önümüzdeki bir-iki ay içinde üç parti ile görüşme trafiğinin artacağı öğrenildi. Bu partilerle ayrıca solda birliği sağlaması öngörülen 'çatı partisi' oluşumu için uzun bir süreden beri görüşmeler yapılıyordu. DTP’nin Anayasa Mahkemesi'nce kapatılması halinde ise 8 milletvekiline siyaset yasağı getirilmesi bekleniyor. Bu durumda, milletvekillerinin BDP’ye geçip seçime girme hakkı elde etme formülü de geçersiz olacak.

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR