6 Ocak 2009 Salı

İnternet kullanıcıları en çok bunları okudu

İnternet kullanıcıları en çok bunları okudu


İnternetin en okunan bilim blogu olan Wired Science, liste çılgınlığına katılıp, sitelerinde en çok ilgi gören 13 bilimsel hikâyeyi sıraladı.


İlk sırada, yeni bir hayat formu üretmeye çok yaklaşan biyologlar yer alırken, bunu uzayın derinliklerinde bulunan hayatın anahtarı olan şeker molekülü izliyor. Üçüncü sırayı ise 2008 olimpiyatlarında dünya rekoru kıran Usain Bolt'un hızı var.
1. Biyologlar temel hücrelerin yenilerini yapmayı başardı: Harvard Tıp Fakültesi'nde çalışan bir grup araştırmacı, hücrelere benzeyen, içinde yalnızca genetik malzeme bulunan ve yağdan oluşan bir zarla sarılmış bir hücre modeli geliştirdiklerini bildirdi. Gerçek hücrelerin çevresindeki zar, fosfolipidolarak bilinen iki katmanlı yağ asitlerinden oluşur. Harvard Tıp Okulu'ndan araştırmacı Jack Szostak'ın geliştirdiği modelde, tıpkı yaşamın başlangıcındaki hücrelerin zarlarında var olduğu düşünülen basit yağ asitlerine benzer yağ asitleri kullanıldı.
2. Galakside yaşam için anahtar molekül bulundu; Kasım ayında, bilim adamları, uzayın derinliklerinde hayatın anahtarı olan "şeker molekülüne" rastladı.
3. Bolt korkutucu hızlı, fakat hiçbir yer insan sınırlarına yaklaşamaz: Usain Bolt'un heyacanlandırıcı hızı, bilim adamlarının insanoğlunun ne kadar hızlı koşabileceği konusundaki inanışlarını sıfırladı.
4. 12 yaşayan fosil: Wired Science blogunda, hayvanlar her zaman daha ilginç ve ilgi çekicidir. Mor kurbağa, 10 ayaklı ıstakoz, 3 gözlü böcekler milyonlarca yıldır aynı genetik planla sıkışıp kalmış hayvan listesindeki en çılgın canlılardan bazıları.
5. Stradivarius kemanlarının sırrı açıklandı: Dünyaca ünlü Stradivarius kemanlarının muhteşem ses vermesindeki sırrın, kemanın yapıldığı ağacın yoğunluğunun her yerinde eşit bulunmasında olduğu belirtildi.
6. Titan Lagünleri: Satürn uydusunda yağlı sıvı bulundu; Uzay ve Havacılık Dairesi NASA uzmanları, Amerika-Avrupa ortak projesi Cassini uzay aracındaki aygıtların Titan üzerinde sıvı hidrokarbonlar ve etandan oluşan büyük göller keşfettiğini açıkladı. Böylece, güneş sisteminde yüzeyinde sıvı bulunan ikinci gök cismi Titan oldu.
7. Unutulmuş tecrübeler hayatın başlangıcını açıklayabilir: Yaklaşık 50 yıldır uygulanan eski bir şişedeki volkan deneyi, volkanların yakınlarında hayatın başlayabileceğinin kanıtını gösterebilir.
8. Steroit ilacının suiistimaline karşı grafik kanıtı: Bu resim yaklaşık 300 bin kez görüntülendi. Fotoğraf 21 yaşındaki amatör vücut geliştirici Alman bir çocuğa ait. Çocuk göğsünde ve sırtında ciddi bir akne sorunuyla karşılaşıyor ve tıp gazetesi Lancet'in sayfalarında yer alıyor.


9. Mars'a gönderilen uzay aracı Phoenix, kızıl gezegenin yüzeyinde buz buldu: Sitede Mars'ta buz bulan Phoenix aracıyla keyifli, komik bir röportaj gerçekleştirdik. Maalesef bizim Phoenix ile olan aşkımız Kasım ayında Mars'ta kış gelip araç güneş gücünü kapatınca son buldu. Biten aşkımızın sembolü popüler Twitter tarzı mezar kitabesi anısına yaptığımız yarışma ise binlerce kez tıklandı.
10. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı: sitemizde bununla ilgili En iyi ve En kötü durum senaryoları hazırladık. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın neslimizin teorik fizik fikirlerini nasıl etkileyebileceği hakkında analiz yaptık. En kötü gerçek senaryoyu tasarlayamadık. Çünkü dünyanın en karmaşık makinesinin operasyonun başladığı haftalarda bozuldu.
11. Şişme evler geçici kurtuluş sağlayabilir: İcralar ve fırlayan fiyatlar karşısında ilk yardım, su, yiyecek, ısınma, yataklarla kendi kişisel evinizi yapabilirsiniz. Bu nedenle, sizin için Kasım ayında California Temiz Teknoloji galasında gördüğümüz "Yaşam Küpü" olarak isimlendirilen bu acil şişme evleri bulduk.
12. İlk ışın daireleri Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nı takip ediyor: Eylül ayında, dünya çapındaki fizikçilerin yıllardır iple çektiği kocaman Büyük Hadron Çarpıştırıcısı yaklaşık 27 km'lik daireyi kaplayan ilk ışınını gönderdi. Çalıştırıldıktan bir hafta sonra elektrik arızası nedeniyle durdurulan makinenin çok yakında tamir edilerek yeniden göreve başlayabileceği belirtildi.
13. En çok şaşırtan 10 fizik videosu: Sitedeki Yazar Aaron Rowe'un neredeyse patentli 10 video listesi ilginizi çekecek. Fizik olaylarını içeren videolar, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) deneyinin bir rap şarkısıyla anlatılmasıyla bitiyor.

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR