24 Ocak 2009 Cumartesi

SP'de oyların yükselmesi bekleniyor

SP'de oyların yükselmesi bekleniyor
SP'de oyların yükselmesi bekleniyor
20 yıl önce İstanbul’daki iktidarını Milli Görüş’e kaptıran CHP yeniden Büyükşehir’i almak için seferber oldu.
Vatan gazetesinin haberine göre, Kemal Kılıçdaroğlu, ikinci dönem için halktan yetki isteyen AKP’li Kadir Topbaş’ın karşısına çıkacak. Belki de Kılıçdaroğlu’nun asıl siyasi düellosu bu seçimlerde yaşanacak. Gürsel Tekin’le ’çarşaf açılımı’ yapan, yeni siyaset enstrümanlarına yönelen CHP’nin İstanbul örgütü yarışa 17 puan geriden başlıyor. Zira, son yerel seçimde Kocaeli’nden ithal Sefa Sirmen’le Kadir Topbaş’ın karşısına çıkan CHP 28.9 oy almıştı. Topbaş ise yüzde 45.3’le yarışın galibiydi.

İNCE HESAPLAR

CHP’liler 5 yıl içinde değişen siyasi dengeleri kendi lehlerine yorumluyor. İşte CHP kurmaylarının masasındaki ’seçim denklemi’:

SP YÜKSELİR: 5 yıl önce “kendi içinden çıkan” ve yeni bir rüzgar estiren AKP karşısında tutanamayan Saadet Partisi, o ortamda bile üçüncü parti olmuş, 5.4’lük oya ulaşmıştı. Numan Kurtulmuş’la yenilenen SP’nin AKP’den birkaç puan alacağı ve oyunu artıracağı beklentisi var.

ORTA SOL, CHP’YE: 2004’teki İstanbul Büyükşehir için yarışan SHP ve DSP yüzde 5’e yakın bir oy almıştı. AKP’yi sıkıştıran ve yolsuzluğun üzerine giden Kılıçdaroğlu’nun bu partilerin tabanında etkili olabileceği ve oy artışı sağlayacağı hesapları yapılıyor

MERKEZDEKİLER: O siyasi yelpazenin merkezinde yer alan partiler ciddi bir varlık gösteremedi. DYP, ANAP ve GP’nin toplam oyları 9.1’de kaldı (DYP: 4.48 , GP: 3.43, ANAP: 1.23). CHP’liler, bugün seçmenin nezdinde ciddi bir seçenek oluşturmayan bu siyasi partilere giden oyların da Kılıçdaroğlu’na katkı sağlayabileceği yorumları yapıyor. Meclis’te temsil edilen MHP’nin güçlü bir adayla geleneksel oylarını koruyacağı hesaplanıyor. MHP son yerel seçimde İstanbul’da aldığı yüzde 4.1’lik oyla dördüncü parti olmuştu.

OY KULLANMAYANLAR: 2004’te İstanbul’da yerel seçime katılım oranı yüzde 68 oldu ve yaklaşık 2 milyon seçmen oy kullanmadı. Bu rakam Topbaş’ın aldığı oylara yakın. Bu seçimde CHP’lliler küskünlerle birlikte yeni seçmenleri de hedefliyor.

Hiç yorum yok:

reklam izle kazan

SPONSOR REKLAMLAR